Hommage à Karol L. Zachar

Hommage à Karol L. Zachar

činohra
nová budova SND, Modrý salón
12. 12. 2023 17:30 h - 19:00 h
V januári roku 2023 sme si pripomenuli stopäť rokov od narodenia a v decembri zas dvadsať rokov od úmrtia dlhoročného člena Činohry SND – režiséra, herca, výtvarníka i amatérskeho etnografa Karola L. Zachara (1918 – 2003).
 
Karol L. Zachar začal svoju kariéru v Činohre Slovenského národného divadla v roku 1939 ako herec. Nikdy nehrával roly milovníkov a hrdinov, vďaka chrapľavému hlasu a staršie pôsobiacemu výzoru ho režiséri obsadzovali do komediálnych a výnimočne i tragických úloh múdrych kmeťov, reprezentantov vidieckeho ľudu, ale i zabávačov vzbudzujúcich hyperbolizáciou svojho prejavu a zmyslom pre improvizáciu smiech hereckých partnerov i divákov v hľadisku. Krátko po nástupe do divadla dostal i možnosť režírovať. Okamžite zaujal špecifickým rukopisom. Charakteristickým prvkom jeho poetiky sa stala harmonizácia, idealizácia, retušovanie konfliktov a svárov, jeho divadelná filozofia spočívala v oslave života. Zacharove inscenácie sa stávali oázami smiechu, dobra a žičlivosti v púšti ostatného repertoáru. Jeho naštudovania Shakespearových Veselých paní z Windsoru (1954), Tajovského Statkov-zmätkov (1950), Goldoniho Vejára (1961), Stodolovej Bačovej ženy (1963), Záborského Najdúcha (1966), Rostandovho Cyrana z Bergeracu (1967) či Bryllovho – Gärtnerovej Na skle maľované (1974) si získali u publika enormný úspech a u náročnej domácej i zahraničnej kritiky oslavné uznania kvality a umeleckej výnimočnosti. Zacharovo divadlo sa stalo symbolom oslobodzujúceho smiechu, ale i tragickej katarzie a jeho tvorca jednou z najvýraznejších režijných osobností našej kultúrnej histórie.
 
Hereckú i režijnú bravúru Karola L. Zachara si pripomenieme archívnym záznamom veselohry Jána Palárika Inkognito z roku 1959. V inscenácii okrem samotného Zachara v úlohe radného pána Potomského účinkujú aj ďalšie legendy slovenského herectva – Mária Prechovská, Zdena Gruberová, Eva Krížiková, Karol Machata, František Dibarbora, Štefan Figura, Anton Mrvečka a ďalší.
 
Večerom bude sprevádzať teatrológ Karol Mišovic z Ústavu divadelnej a filmovej vedy SAV.

Poznámka

VOĽNÝ VSTUP