ČESKÁ OPERA V SND

Česká opera má zásadný podiel na konštituovaní slovenského profesionálneho divadla. České diela a interpreti stáli pri zrode všetkých troch slovenských operných scén. Tri české opery otvárali tri slovenské operné divadlá: Smetanove Hubička (Slovenské národné divadlo) a Predaná nevesta (Národné divadlo Košice, 1925) a Eva Josefa Bohuslava Foerstera (Štátna opera Banská Bystrica, 1960).
Po vzniku Československej republiky v roku 1918 vznikla aj potreba konštituovať štandardné kultúrne inštitúcie – okrem už existujúcich v Čechách a na Morave – aj na Slovensku. Za sídlo nového Slovenského národného divadla bola určená budova dovtedajšieho Mestského divadla v Bratislave. 1. marca 1920 sa slávnostným predstavením opery Hubička od Bedřicha Smetanu začala činnosť Slovenského národného divadla. Predstavenie pripravila Východočeská divadelná spoločnosť z Pardubíc, ktorú viedol Bedřich Jeřábek. Tento súbor sa stal základom Opery Slovenského národného divadla. Nasledujúci operný šéf Oskar Nedbal založil Družstvo SND, pozdvihol interpretačnú úroveň súboru i dramaturgie a inicioval tiež vznik prvých slovenských opier. České opery patrili od začiatku činnosti Slovenského národného divadla k pilierom repertoáru operného súboru. Svoju pozíciu si udržali aj vedľa silnej „konkurencie“ talianskych, francúzskych a nemeckých opier. Aj v aktuálnom repertoári Opery SND sa nachádzajú štyri české tituly a piaty k nim pribudne v budúcej sezóne 2024/25.
Výstava ČESKÁ OPERA V SND predstavuje výber historických fotografií z výrazných inscenácií českej opernej tvorby, ktoré silno zarezonovali u divákov i odborníkov. Pripomína tiež výrazné osobnosti slovenskej a českej vokálnej školy, ktoré formovali interpretačné zázemie prvej slovenskej opernej scény.
 
KONCEPCIA VÝSTAVY Jozef Červenka
ARCHÍV SND Ingrid Karkalíková
DIZAJN Linda Pavelková
PROJEKTOVÁ MANAŽÉRKA Denisa Macho
PRODUKČNÁ ÚSEKU KOMUNIKÁCIE A OBCHODU Soňa Pasuľková
PRODUKCIA Zuzana Barysz
 
 
Dátum od: 
7.9.2024
Dátum do: 
31.12.2024
Miesto konania: 
Foyer opery a baletu SND