Labutie jazero otvorilo baletnú sezónu SND

Čajkovského Labutím jazerom, dvoma predstaveniami titulu, ktorý je symbolom krásy a klasickej baletnej tradície, otvoril počas víkendu baletný súbor SND svoju 105. divadelnú sezónu. Napriek nepriazni počasia boli obidve predstavenia Labutieho jazera beznádejne vypredané.
 
Tento baletný titul je v repertoári našej prvej scény od jesene minulého roka v choreografii legendárneho Rudolfa Nurejeva. Autorom veľkolepej výpravy je Jordi Roig, jeden z najprestížnejších svetových scénických a kostýmových výtvarníkov.
 
Balet v Nurejevovej choreografii uvádza SND vďaka súčasnej riaditeľke baletného súboru Nine Polákovej, ktorá je aj garantkou kvality naštudovania tohto technicky mimoriadne náročného výnimočného diela.
 
„Nurejevova tvorba je exkluzívnym repertoárovým artiklom. Jeho inscenácie vyžadujú personálne veľké obsadenia a technicky veľmi dobre pripravených tanečníkov. Nurejevove choreografie sú pre tanečníkov obrovskou výzvou,“ povedala Nina Poláková o Nurejevovom Labuťom jazere.
 
Vysokú umeleckú kvalitu dokázal súbor aj na úvodných predstaveniach aktuálnej sezóny. „Najbližšie nás čaká obľúbený komponovaný program Balet&SĽUK/Tancom k sebe. Pokračovať budeme v tradícii večerov, ktoré organizujeme na podporu Národného onkologického ústavu v Bratislave, Umenie pre život, ktoré sú umeleckým vyjadrením empatie k onkologickým pacientom a symbolickým poďakovaním zdravotníckemu personálu. Tento rok to bude baletný večer s Labutím jazerom. V aktuálnej sezóne 2024/25 uvedie baletný súbor ako svoju prvú premiéru kompozíciu BOLERO X vyhľadávaného izraelského choreografa Shahara Binyaminiho na ikonickú skladbu Mauricea Ravela,“ uvádza riaditeľka Baletu SND Nina Poláková.