Blagoj Micevski

Blagoj Micevski

Blagoj Micevski je jedným z najvýznamnejších macedónskych kostýmových výtvarníkov. Dnes je výtvarníkom a režisérom Národného divadla v Bitole v Macedónsku. Vyštudoval na Záhrebskej univerzite v Chorvátsku v roku 1990. Absolvoval študijné pobyty Arts link, 1996, CEC International partners, New York, štipendium USA pre východoeurópskych umelcov.

V rokoch 1990 – 2017 realizoval viac ako sto kostýmových a pätnásť scénických výprav vo všetkých profesionálnych divadlách v Macedónsku, v neformálnych divadelných skupinách, súčasných tanečných spoločnostiach, televíznych produkciách, dvoch filmoch a operách, v réžii domácich i zahraničných autorov. Ako kostýmový návrhár urobil kostýmy pre moderný balet „Svadba“, ktorý reprezentoval Macedónsko na týždni OFF THEATRE v Lipsku a na výstave EXPO '98 v Lisabone. Vytvoril kostýmy pre divadelnú skupinu Anny Stainovej (Antverpy, 2000), kostýmovú a scénickú výpravu pre DNA (Amsterdam, 2001) a kostýmovú výpravu predstavenia Medea pre Mestské divadlo v Istanbule (2004).

Je tiež autorom kostýmov k baletnému predstaveniu „The Third“ („Tretí“) v Rotterdamskej tanečnej akadémii (Rotterdam Dance Academy, 2010) i k predstaveniu „Unicorn“ („Jednorožec“) pre Národný balet v Ľubľane.

Ďalej vytvoril kostýmovú výpravu pre Národný balet v Antálii (National Ballet, Antalya – išlo o balet „Hope“ („Nádej“, 2013) vytvorený na hudbu L. v. Beethovena.

Robil výpravy aj k vystúpeniam v Národnom divadle v Albánsku, Čiernej hore, Bosne a Slovinsku, ako aj v Rusku, Číne a USA.

K jeho významným prácam patrí kostýmová výprava k inscenácii opery „Lucia di Lammermoor“ v Macedónskej národnej opere v Skopje.

Počas celého tohto obdobia cestoval s rôznymi divadelnými spoločnosťami po celej Európe, Kanade, Austrálii, USA, Číne a Afrike. Pracoval tiež ako režisér pre MA a počas šiestich sezón bol umeleckým šéfom divadelnej spoločnosti Bitola Theater.

Blagoj Micevski viackrát získal národné ocenenia za najlepšie kostýmové výpravy a raz za najlepšiu scénografiu.

Za svoj najväčší úspech považuje zorganizovanie účasti Macedónskeho národného divadla v Bitole ma Kultúrnej olympiáde v londýnskom divadle Globe v rámci Divadelného festivalu „Globe to Globe“ („Zemeguľa divadlu Zemeguľa“). Preto v roku 2013 založil nový Bitolský Shakespearov festival (Bitola Shakespeare Festival), ktorý má za sebou už šesť úspešných ročníkov.

Počas niekoľkých posledných rokov pracoval a pracuje na viacerých divadelných predstaveniach – i na baletoch a na opere Don Giovanni pre Slovinské národné divadlo v Ľubľane.

Kostýmová výprava k predstaveniu Don Carlo je (po Gounodovej opere Romeo a Júlia) jeho druhou spoluprácou so Slovenským národným divadlom.

 

Predstavenia