Matej Drlička

Matej Drlička

Generálny riaditeľ SND
Adresa: Pribinova 17, 81901 Bratislava
Vyštudoval hru na klarinete na VŠMU. Ako orchestrálny hráč na klarinete účinkoval v prestížnych európskych orchestroch ako Bavorská štátna opera v Mníchove, Orchestre de la Suisse Romande v Ženeve, Parížska opera, Orchestre National v Paríži, Orchestre du Capitole v Toulouse, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo a počas 7 rokov bol stabilným členom Orchestre de Cannes.
 
V roku 2005 musel pre úraz skončiť s kariérou koncertného umelca a začal sa venovať manažmentu v oblasti hudby. Odvtedy pôsobí ako manažér v oblasti kreatívneho priemyslu, dramaturg, producent a organizátor veľkých kultúrnych a spoločenských podujatí.
 
V roku 2005 založil festival Viva Musica!, ktorý je v súčasnosti najväčším a najnavštevovanejším letným festivalom klasickej hudby na Slovensku.
 
V roku 2008 prijal ponuku spoločnosti Columbia Artists Management International, aby zastával funkciu projektového manažéra festivalu Abu Dhabi Classics v Abú Zabí. Svoje skúsenosti zúročil v roku 2010 založením vlastnej umeleckej agentúry Viva Musica! agency, ktorá realizuje hudobné produkcie a projekty na Slovensku aj v zahraničí.
 
V roku 2017 založil agentúru VIVA EVENTS a začal spoluprácu s celosvetovou digitálnou streamingovou platformou klasickej hudby IDAGIO. V roku 2019 založil a viedol IXPO: Najväčší technologický festival na Slovensku.

Od januára 2021 do novembra 2022 bol generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla. Najväčšiu kultúrnu inštitúciu na Slovensku znovu vedie od mája 2023.