Roberto Catalano

Roberto Catalano

Rodák z Palerma (1985) Roberto Catalano vyštudoval filozofiu a etiku. V roku 2014 vyhral režisérsku súťaž na festivale Orizzonti of Chiusi (SI) s diptychom Pierrot Lunaire a Gianni Schicchi. V tom istom roku, pri príležitosti projektu La Scuola va al Massimo, režíroval operné inscenácie Otello a Don Giovanni v Teatro Massimo v Palerme. V roku 2016 pôsobil ako autor a režisér OperaEducation, ktorý bol projektom AsLiCo. Režíroval nové naštudovanie Bohémy v Teatro Sociale v Como, v Teatro Franco Parenti v Miláne a na Filharmonickej akadémii v Ríme. V roku 2016 režíroval inscenáciu opery Nápoj lásky v Bejrúte pre 3. ročník OperaStudio, ako aj nové naštudovanie opery Barbier zo Sevilly pre Auditorium Paganini v Parme. V januári 2017 režíroval opäť pre AsLiCo, tentoraz nové naštudovanie Pucciniho opery Madama Butterfly v rámci XII. ročníka PocketOpera. V apríli toho istého roku režíroval Barbiera zo Sevilly v Bejrúte, ktorú uviedli spolu s Libanonskou filharmóniou, Libanonským konzervatóriom a Università Antonina.
 
V júni 2017 debutoval na Festivale Monteverdi s réžiou diptychu Il Ballo delle Ingrate a Il Combattimento di Tancredi e Clorinda, ktoré uviedli na pódiách v Cremone, Mantove a Benátkach.
V novembri potom režíroval Donizettiho diptych Che Originali a Pigmalion. Od januára 2018 režíroval nové naštudovanie opery La Traviata pre XIII. ročník PocketOpera. V spolupráci s Libanonskou filharmóniou, Libanonským konzervatóriom a Università Antonina pripravil v apríli toho roku nové uvedenie Figarovej svadby v Bejrúte. V júli režíroval Donizettiho operu Don Pasquale pre letnú sezónu Teatro Massimo v Palerme a nové uvedenie Falsfaffa pre OperaLombardia – sezónu 2018/2019, spoločne s Rete Lirica delle Marche a Teatro Marruccino v Chieti, ktoré v marci 2019 uviedlo posledné predstavenie v rámci turné. V decembri 2019 režíroval novú inscenáciu opery Trubadúr v Sassari pre novú sezónu Ente Concerti Marialisa De Carolis. V júni 2020 režíroval Rigoletto al Barsò pre Teatro Regio v Parme, jednu z prvých talianskych inscenácií po lockdowne. V marci 2021 debutoval v Auditorio de Tenerife réžiou Il Matrimonio Segreto pre VIII. ročník Opera (e) Studio, spoločného projektu Opera de Tenerife, Teatro Regio di Parma a Teatro Massimo di Palermo.

Predstavenia