Luis Chapa

Luis Chapa

Tenor

Mexický tenorista Luis Chapa debutoval v Metropolitnej opere ako Pinkerton v inscenácii Madama Butterfly režiséra Anthonyho Minghellu v sezóne 2017/18. Chapa si vyslúžil od kritiky pochvalu za svoj „jemný ale úžasne silný“ hlas.

Je známy svojimi verdiovskými úlohami a tenorovým dramatickým repertoárom. Medzi nedávne vrcholy patrí titulná úloha Stiffelia v Palacio de Bellas Artes v Mexico City, titulná úloha Andrea Chénier a Canio v Komediantoch v Deutsche Oper am Rhein, Don José Carmen v Národnom divadle v Prahe, Radames Aida v Opera North,v Teatro Wielki vo Varšave a v Rímskom amfiteátri Arena Pula v produkcii Chorvátskeho národného divadla v Rijeke.

V sezóne 2019/20 Chapa debutoval v Portland Opera ako Pinkerton a v Izraelskej opere ako Canio.

Chapa spieval aj titulnú rolu Tannhäusera v Tiroler Festspiele Erl, Badisches Staatstheater Karlsruhe a Teatro Amazonas Manaus v Brazílii, titulnú rolu Otella v Záhrebe, Rijeke a v Ostrave, Cania v Teatr Wielki Poznaň, Pinkertona v Aalto Theater Essen, v Teatro a Verdi di Trieste, Guiyang Symphony Orchestra, Čína, Andrea Chenier a Don José v Prahe, Pollione Norma v Opera North, Des Grieux Manon Lescaut v Catanii, Samson Samson et Dalila v Staatstheater Darmstadt, Manrico v Trubadúrovi a Don José v Hong Kongu. Medzi ďalšie úspechy patrí Otello v Calixte.

Na koncertnom pódiu Chapa spieval Leoncavallovu Májovú noc pre Košickú hudobnú jar na Slovensku, Mahlerovu Symfóniu č. 8 s Orquesta Sinfonica z Nuevo Leon, Verdiho Requiem so Stuttgartskou filharmóniou, Verdi Gala s Liverpoolskou filharmóniou a Philharmonic Orchestra of Pamplona, ​​Puccini Gala s BBC Symphony Orchestra a účinkoval aj s Orquesta sinfonica Nacional de Bogota. Chapa spolupracoval tiež s mnohými významnými dirigentmi a režisérmi, vrátane Christopha von Dohnányiho, Sira Richarda Armstronga, Roberta Jindru, Alexandra Joela, Johna Copleyho, Christophera Aldena, Calixta Bieita, Mariusza Trelinského a Davida McVicara.

Predstavenia