Tijuana Križman Hudernik

Tijuana Križman Hudernik

Po úspešnom absolvovaní štúdia na Konzervatóriu hudby a baletu v Maribore v roku 2002 pokračovala slovinská tanečnica v dvojročnom štúdiu na Akadémii milánskej La Scaly. V tom istom roku sa stala členkou baletného súboru v Maribore, kde od roku 2008 pôsobí na poste sólistky.
Interpretačnú kariéru začala ešte počas štúdií, keď účinkovala v baletoch Ples kadetov, Giselle či na Nurejev Gala, ktoré sa konalo v milánskom Teatro degli Arcimboldi pri príležitosti 190. výročia založenie Baletnej akadémie.
Jej repertoár zahŕňa významné úlohy klasického baletného repertoáru ako Spiaca krásavica (Princezná Aurora), Luskáčik (Cukrová víla, Klára), Labutie jazero (Pas de trois), La Bayadère (Gamzati), La Sylphide (Effie), Le Corsaire (Gulnare), La Fille mal gardée (Lise), Giselle a Popoluška. Interpretovala aj sólové postavy v súčasných a neoklasických dielach ako Rádio a Júlia (Júlia), Grék Zorba (Marie vo Wozzeckovi, Marina), Eugen Onegin (Oľga), Madame Bovary (Felicité), Peer Gynt (Ingrid, Solvieg) a ďalšie, tancovala v inscenáciách Quatro, Prêt-à-porter, Watching Others, Europe Today, The Architecture of Silence, The Masters of Time, Sladko, Stabat Mater, Carmina Burana, Handmann, Le sacre du printemps, Falling Angels, Les Noces.
Zúčastnila sa mnohých turné do Luxemburska, Talianska, Francúzska, Rakúska, Chorvátska, Srbska, Bosny, Singapuru, Spojených štátov amerických, Kanady, Kolumbie, Južnej Kórey, Ruskej federácie, Brazílie, Japonska, Portugalska a Fínska.
Je držiteľkou mnohých ocenení a cien z baletných súťaží, z ktorých je potrebné spomenúť 1. cenu (1998, Klagenfurt), 3. cenu (2000, Freiburg), 3. cenu (2000, Florencia), 1. cenu a zlatú plaketu (2001, Ľubľana), 2. cenu a striebornú plaketu (2005, Ľubľana), 2. cenu (2006, Florencia), 1. cenu (2007, Viedeň) a ďalšie. V roku 2007 jej bola za stvárnenie Princeznej Aurory v Čajkovského Spiacej krásavici udelená aj špeciálna cena „Lýdia Wisiak“, ktorú udeľuje Slovinský spolok baletných umelcov za mimoriadne zásluhy v baletnom umení. V roku 2010 získala špeciálne Tartiniho uznanie za mimoriadne kultúrne úspechy, ktoré významne prispeli ku kultúrnemu rozvoju a blahu obce Piran.

Predstavenia

Asistent choreografie