Tomáš Ondřej Pilař

Tomáš Ondřej Pilař

Tomáš Ondřej Pilař je jedným z najvyhľadávanejších mladých českých operných režisérov a scénografov. Od sezóny 2014/2015 do sezóny 2019/2020 bol šéfom plzenskej opery. V posledných rokoch dosiahol najväčšie úspechy s inscenáciami Vojcka a Tanečnice B. Martinů a Verdiho Aidy v Plzni, Poľskej krvi v Janáčkovom divadle v Brne, Tosky v Ústí nad Labem a San Reme, Verdiho Sily osudu v Liberci a detskej verzie Čarovnej flauty pod názvom Papageno hrá na čarovnú flautu v Redute v Brne. V marci 2016 mala v Janáčkovom divadle v Brne premiéru jeho inscenácia Bizetovej Carmen a o rok neskôr inscenoval Dvořákovu Rusalku v Jekaterinburgu. V Plzni inscenoval aj Honeggerovu Janu z Arku, Dvořákovu Rusalku, Čajkovského Eugena Onegina, svetovú premiéru Kubičkovho Jakuba Jana Rybku a Monteverdiho Orfea.

Prednáša a pôsobí ako lektor na medzinárodnej úrovni, režíroval mnohé open-air predstavenia, festivaly a plesy, vrátane brnianskeho operného plesu.

Jeho inscenácie charakterizuje dominantná výtvarná zložka, detailná práca so svetlom, temporytmus a duchovné zameranie. Časopis Forbes ho zaradil medzi 30 pod 30 - mladých ľudí s mimoriadnymi profesionálnymi úspechmi. Je držiteľom štipendia Bayreuther Festspiele, získal prvú cenu v súťaži kostýmov na medzinárodnom festivale Divadelný svet Brno 2014 a je finalistom Linburyho ceny v Londýne 2009.

Od roku 2020 je šéfom opery Juhočeského divadla v Českých Budějoviciach.

Predstavenia