Svatopluk Sem

Svatopluk Sem

Barytón

Barytonista Svatopluk Sem, sólista Opery Národného divadla v Prahe, debutoval v roku 2008 v Štátnej opere Praha ako Marcello v Pucciniho Bohéme a o rok neskôr na scéne Národného divadla ako Diabol v opere Bohuslava Martinů Hry o Marii. 
Študoval spev na Konzervatóriu v Českých Budějoviciach. Po ukončení štúdia nastúpil do Juhočeského divadla ako sólista opery. V Národnom divadle a Štátnej opere účinkoval napr. Don Giovanni (Mozart: Don Giovanni), Guglielmo (Mozart: Così fan tutte), Belcore (Donizetti: Nápoj lásky), Germont (Verdi: La traviata), Renato (Verdi: Maškarný bál), Wolfram (Wagner: Tannhäuser), Klingsor (Wagner: Parsifal), Gérard (Giordano: Andrea Chénier), Revírnik (Janáček: Příhody lišky Bystroušky), Escamillo (Bizet: Carmen) alebo Smetanov Přemysl (Libuše) či Vladislav (Dalibor). V apríli 2016 vystúpil po boku Karity Mattily na prestížnom festivale BBC Proms v londýnskej Royal Albert Hall ako Jaroslav Prus v predstavení Janáčkovej Veci Makropulos so Symfonickým orchestrom BBC a v tom istom roku v Janáčkovej Její pastorkyni ako Stárek. Pravidelne spolupracuje s Národným divadlom v Brne, Národným divadlom moravskosliezskym v Ostrave a Divadlom J. K. Tyla v Plzni. V úlohe Revírnika sa predstavil aj v Teatro Regio v Turíne. V roku 2018 bol súčasťou európskeho operného projektu OperaVision, kde spieval Přemysla (Národné divadlo Praha) a Revírnika (Národné divadlo Brno). 
V roku 2011 nahral pre Harmonia Mundi Smetanovu Predanú nevestu (Krušina) so Symfonickým orchestrom BBC. Je držiteľom Ceny portálu Opera+ Opera 2017, Ceny Thálie 2017 (za stvárnenie Giorgia Germonta vo Verdiho La traviate) a Ceny Jantar 2017 (za rolu Kalinu v Smetanovom Tajemství). Trikrát získal Cenu Karla Rodena v Českých Budějoviciach.