Rafael Avnikjan

Rafael Avnikjan

Baletní majstri - hosťujúci

Tanečník, baletný majster, pedagóg, choreograf

Absolvent Štátneho gruzínskeho tanečného konzervatória v Tbilisi, Baletného učilišťa v Tbilisi pod vedením svetoznámeho Vachtanga Čabukianiho. Prvé kroky v profesionálnej kariére urobil v balete Paliašviliho divadla v Tbilisi. Po dvoch rokoch, na základe pozvania arménskeho Ministerstva kultúry, prijal angažmán v Divadle A. Spendiarova v Jerevane. Prešiel všetkými hlavnými úlohami klasického a moderného baletného repertoáru (Labutie jazero, Giselle, Márna opatrnosť, Spartakus, Gajané, Maurova Pavana, Don Quijote, Luskáčik, Spiaca krásavica, Paquita, Romeo a Júlia, Bajadéra). Absolvoval štúdium pedagogiky na moskovskom Štátnom inštitúte divadelných umení (GITIS) absolvoval u profesora E. Valjukina a nasledujúcich šestnásť rokov odovzdával cenné skúsenosti žiakom Arménskom národnom baletnom učilišti a na Arménskej národnej divadelnej akadémií.

V Balete SND pôsobil ako vedúci baletný majster s prestávkami od roku 1991 až do roku 2008. Svoju pedagogickú aktivitu venoval dokonalej príprave tanečníkov v oblasti klasickej tanečnej techniky, výsledkom čoho bola účasť našich tanečníkov vo finále v rámci medzinárodných baletných súťaží. V japonskej Nagoji – Jozef Dolinský a Nora Gallovičová (1993), v Paríži Roman Lazík (1994) a v New Yorku (1996) opäť Roman Lazík, ktorý získal aj prvú medailu pre Slovensko. Mimo SND pôsobil v rokoch 1997- 1998 ako pedagóg a šéf tanca v SĽUK-u, spolupracoval s Bratislavským divadlo tanca a s baletným súborom Jany Kůrovej na projekte Gala večer s osobnosťami svetového baletu.

V rokoch 2003 – 2005 bol vedúcim baletným majstrom Basel Balletu v Bazileji, bol vedúcim baletným majstrom V Rijeka Ballet Company. Ďalej hosťoval ako pedagóg v mnohých baletných súboroch o. i. v Japonsku - na Soda Ballet School, Chakutcho Ballet School, Minokami Ballet School, Nara Ballet School v Nemecku v Branschweig theater, vo Švajčiarsku v Opernhaus and Colombo center Ballet, vo Francúzsku v Nancy Ballet a Ballet du Nord Lille, v USA v Brandywine Balle, Philadelphia, v Národnom divadle Praha, Laterne Magike, v Mníchove, vo Švajčiarsku v skupine Etienna Freya a v baletnej škole v Zürichu, Genove, Neapole atď.

Ako asistent choreografa spolupracoval v SND s choreografmi: Nikolassom Beriossoffom (Veľkej Británia), J. Sechom (Rusko), Mattom Diamontom (USA), B. Pageom (Kanada), Etiennom Freyom (Švajčiarsko).  Ako choreograf sa podpísal, najmä v Balete SND pod inscenácie: Labutie jazero (1991), Márna opatrnosť (1992), Don Quijote (1994), Paquita (1997), Giselle (1999), Bajadéra (2003): Korzár (2005). V balete Moravsko-sliezskeho národného divadla v Ostrave inscenoval balety Don Quijote, Duch ruže a Paquita v balete ŠD Košice Don Quijote. S baletom Opera di Rome v Ríme naposledy uviedol balet Bajadéra s hviezdnymi tanečníkmi, akými sú: S. Zacharova, P. Semionova, A. Tsigannova a M. Golding.

Rafael Avnikjan je držiteľom viacerých ocenení. Je Zaslúžilým umelcom Arménska, držiteľom medaile Anny Pavlovovej pre rozvoj baletnej pedagogiky, čestnej plakety ministra kultúry Ruskej federácie pre najlepšieho učiteľa baletu, na Slovensku ho ocenili cenou Literárneho fondu.