Denisa Hamarová

Denisa Hamarová

Mezzosoprán

Denisa Hamarová absolvovala štúdium spevu v Bratislave na Konzervatóriu (1989 – 1995) a na Vysokej škole múzických umení (1996 – 2001) v triede Ľuby Baricovej. Okrem toho sa interpretačne zdokonaľovala na medzinárodných majstrovských kurzoch v Piešťanoch a v talianskej Siene pod vedením vynikajúcich slovenských a zahraničných pedagógov (Peter Mikuláš, Sergej Kopčák, Carlo Bergonzi, Kerstin Meyer a Raina Kabaivanska). Ako začínajúca sólistka spolupracovala s Bratislavským chlapčenským zborom, s ktorým absolvovala turné v Nemecku, vo Francúzsku a v USA. Počas vysokoškolských štúdií hosťovala v bratislavskej Komornej opere (Eufemia v Leoncavallovej Bohéme), v Štátnej opere v Košiciach (Maddalena v Rigolettovi), v Divadle J. K. Tyla v Plzni (postava Romea v Belliniho opere I Capuleti e i Montecchi), v Ústí nad Labem (s tamojšou inscenáciou Händlovho Xerxa vystúpila v Nemecku, vo Švajčiarsku a v Luxembursku) a v Opere SND (Kupkovič – Trojruža), kde napokon prijala v roku 2001 stále angažmán. Na národnej scéne stvárnila okrem iných postáv Quickly vo Verdiho Falstaffovi, Fenenu v Nabuccovi, Azucenu v Trubadúrovi, Fredericu vo Verdiho Luise Miller, Frugolu v Pucciniho Plášti, Gertrúdu v Thomasovom Hamletovi, Mercedes v Carmen, Janu z Arcu v Čajkovského Panne Orleánskej, Rosinu v Barbierovi zo Sevilly, Ruggiera v Händelovej Alcine či Judith v Bartókovej opere Hrad kniežaťa Modrofúza.

V roku 2001 sa zúčastnila na významnej speváckej súťaži Belvedere vo Viedni – a okrem účasti vo finále získala aj osobitnú cenu za najlepší javiskový a umelecký prejav. V roku 2002 debutovala v Štátnej opere v Prahe v inscenácii Verdiho Nabucca ako Fenena, ako Gertrúda v Thomasovom Hamletovi, Amneris v Aide – a za stvárnenie Musetty v Leoncavallovej Bohéme ju nominovali na prestížnu cenu Thálie. O rok neskôr nadviazala spoluprácu i s pražským Národným divadlom, kde stvárnila postavu Omara v opere The Dead of Klinghofer od Johna Adamsa, Amneris v Aide, ale aj Ježibabu a Cudziu kňažnú v Rusalke. Titulnú rolu v Händlovej opere Xerxes spievala v Nemecku, vo Švajčiarsku a v Luxembursku.

V októbri 2004 účinkovala na opernom festivale vo Wexforde vo Foersterovej opere Eva (Mešjanovka) – a v tom istom roku spievala na japonskom turné Národného divadla Brno postavu Hänsel (Humperdinck – Hänsel und Gretel). S brnianskym súborom sa predstavila aj ako Lišiak (Janáček – Líška Bystrouška) a Amneris.

V posledných sezónach boli a sú jej profilovými postavami na scéne Opery SND: Azucena vo Verdiho Trubadúrovi, Marina v Musorgského Borisovi Godunovovi, ale tiež Brothelmadam v opere Dorian Gray od slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej. Aktuálne ju môžeme vidieť a počuť v úlohe Sesta (Mozart – La Clemenza di Tito), ako Amneris (Aida), Kostelníčku (L. Janáček – Jej pastorkyňa), Herodias (Strauss – Salome), Ortrud vo Wagnerovom Lohengrinovi, či Ježibaba v Dvořákovej Rusalke.