Maida Hundeling

Maida Hundeling

Soprán

Vynikajúca nemecká sopranistka je známa najmä vďaka skvelej interpretácii dramatických hrdiniek v nemeckom romantickom repertoári, najmä v operách Wagnera, R. Straussa, Beethovena, Webera a ďalších. Rovnako však exceluje aj vo veľkých sopránových úlohách v operách Verdiho, Pucciniho, Janáčka, Dvořáka, Smetanu, Čajkovského a ďalších. Je celosvetovo známa ako „spievajúca herečka“. Médiá vyzdvihujú jej "divoký a dramatický sopránový zvuk so zvonivými vrchnými tónmi" a za to, že je "charizmatickou a kultivovanou speváčkou, ktorá okrem primárnych prostriedkoch vyjadrenia emócií bezpečne a krásne spieva vo všetkých registroch".

Svoje štúdium spevu Maida Hundeling začala u barytonistu Wernera Schürmanna a pokračovala u Olivery Miljakovic a Jana Vacíka. Mala možnosť tiež intenzívne spolupracovať s Richardom Trimbornom v Mníchove a v štúdiách pokračovala v Mníchove, Viedni, Londýne a Piacenze.

V máji 2022 debutovala v náročnej úlohe Ortrudy v Lohengrinovi v Kráľovskej opere Covent Garden v Londýne a v lete 2021 po prvýkrát vystúpila v Arena di Verona.

Medzi jej hlavné úlohy patria Elisabeth a Venuša v Tannhäuserovi, Elsa v Lohengrinovi, Senta v Blúdiacom Holanďanovi,Sieglinde a Brünnhilde v Prsteni Nibelungov, Isolde, Chrysothemis a Elektra, Salome, Ariadna na Naxe, Leonora vo Fideliovi, Marie vo Wozzeckovi, Tosca, Turandot, Aida, Abigail v Nabuccovi, Amelia v Maškarnom bále a Desdemona v Otellovi.  

Maida Hundeling vystupovala na operných scénach po celom svete: Houston Grand Opera, Salt Lake City- Utah Opera, Edmonton Opera, Opera di Montreal, Hamburg a Lepzig, Braunschweig, Oldenburg, Wiesbaden, Freiburg, Saarbrücken, Dortmund, Bielefeld, Münster, Regensburg ,Tokio, Peking, Praha, Ľubľana, Brno, Ostrava, Bratislava, Viedeň, Bari, Benátky, Bolzano, Piacenza, Modena, Miláno, Palermo, Rijeka, Terst atď. 

V roku 2017 získala prestížnu českú cenu Thálie za vynikajúci spevácky výkon v úlohe Desdemony vo Verdiho Otellovi v Národnom divadle moravskosliezskom v Ostrave.

Sezónu 2023/24 Maida Hundeling začala sopránovým partom v Šostakovičovej 14. symfónii so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu v Prahe pod taktovkou R. Jindru. Nasleduje Abigail v novej inscenácii Verdiho Nabucca v Opere SND v Bratislave s dirigentom P. Rizzom a repertoárové predstavenia Nabucca a Tannhäusera v Národnom divadle moravskosliezskom v Ostrave.V novembri 2023 sa predstaví ako Turandot v Národnom divadle v Mannheime a vystúpi na koncerte s piesňami R. Straussa a Wagnera v Chorvátskom národnom divadle Ivana Zajca v Rijeke. V januári 2024 vráti k jednej zo svojich charakteristických úloh - ako Elektra v Chorvátskom národnom divadle Ivana Zajca a prevezme tiež úlohu Turandot v obnovenej inscenácii v Národnom divadle v Prahe.

V marci 2024 sa predstaví v rôznych Pucciniho postavách na galakoncerte so Štátnou filharmóniou Košice a do titulnej úlohy Aidy sa vráti v inscenácii v Opere SND v máji 2024. Na záver sezóny Maida Hundeling vystúpi ako Turandot v Tokiu s ansámblom Kráľovskej opery  Covent Garden pod taktovkou A. Pappana. Veľké projekty ju čakajú tiež v NCPA v Pekingu ako Brünnhilde v Prsteni Nibelungov a bude účinkovať tiež v novej inscenácii tohto cyklu v Kráľovskej opere Covent Garden v Londýne a v novej Turandot v Opera di Montreal.

Maida Hundeling je známa aj svojou vynikajúcou interpretáciou piesní, oratórií a sakrálneho repertoáru. V Opere SND vystúpila v septembri 2023 s piesňami R. Straussa na galakoncerte Lucia Popp Tribute.

Predstavenia