Romana Juhanesovičová

Romana Juhanesovičová

Absolvovala: Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej v Bratislave, štúdium na Štátnej baletnej škole v Berlíne a na Baletnej akadémii Veľkého divadla v Moskve. V súčasnosti študuje na právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.
 
Angažmán: od roku 2015 pôsobila v Národnom divadle Opery a baletu v ruskom Astrachane. Od roku 2016 pôsobila na poste demi-sólistky v Macedónskom Národnom balete v Skopje. Od roku 2020 je členkou Baletu SND.
 
Repertoár: Počas svojej kariéry stvárnila sólové postavy v baletoch Vasilija Medvedeva – Luskáčik, Don Quijote (priateľka Kitri), Kleopatra (cirkus), v Petipovej Raymonde tancovala Henriette, v Labuťom jazere Pas de quatre. Stvárnila aj jedno zo sól v súčasnej inscenácii Itzika Galiliho Agony of the heartbeat, v balete Snehulienka a sedem trpaslíkov Bogdana Pavlovskeho tancovala postavu Motýľa. V Balete SND ju môžete vidieť v Čajkovského balete Luskáčik v choreografii Rafaela Avnikjana a Jozefa Dolinského.
 
Ocenenia: Je držiteľkou niekoľkých ocenení z medzinárodných baletných súťaží. V roku 2011 získala 2. cenu na baletnej súťaži v Berlíne, v roku 2014 bola v prvej desiatke na medzinárodnej súťaži vo Viedni, v roku 2015 sa zúčastnila na Prix de Lausanne v Drážďanoch, v roku 2017 získala striebro na Medzinárodnej baletnej súťaži v Skopje.