Monika Jägerová

Monika Jägerová

Mezzosoprán

Mezzosopranistka Monika Jägerová študovala spev súkromne u Pavly Zumrovej. Zúčastnila sa majstrovských kurzov u Emmy Kirkby (Dartington International Summer School 2015), Chantal Santon Jeffery a Dedy Cristiny Colonny (Akadémie Versailles 2018), Markéty Cukrovej či Lorenza Charoya (Medzinárodná letná škola starej hudby Val5e).
V roku 2016 zvíťazila v Medzinárodnej speváckej súťaži Pražský spevák, v roku 2017 dostala čestné uznanie na Medzinárodnej speváckej súťaži Iuventus Canti (Vráble, Slovensko) a prebojovala sa do finále Medzinárodnej speváckej súťaže Renaty Tebaldi v San Marine. V roku 2019 získala 3. cenu v kategórii Pieseň na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch. Študovala aj husle na Konzervatóriu Jana Deyla v Prahe a hudobnú vedu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej so zameraním na hudbu 17. a 18. storočia. 
Na českom opernom javisku debutovala v roku 2017 rolou Mrs. Quickly (G. Verdi Falstaff) v Sliezskom divadle Opava, kde sa potom predstavila ako Kohút (L. Janáček Príhody líšky Bystroušky) a Háta (B. Smetana Predaná nevesta). V sezóne 2018/2019 debutovala v Národnom divadle moravskosliezskom v Ostrave v Pucciniho Triptychu rolami Kňažnej (Sestra Angelika) a Zity (Gianni Schicchi) a spievala aj Starú Slovenku (L. Janáček Osud), Kastelánku (J. Křička st.) alebo Barbaru/Sofiu Petrovňu (H. Krása Zásnuby vo sne). V roku 2022 debutovala v Národnom divadle Brno v úlohe Bradamante v inscenácii Händelovej Alciny v réžii Jiřího Heřmana a hudobnom naštudovaní Václava Luksa. V Bergenskej národnej opere sa v roku 2021 predstavila ako Tretia žienka v Dvořákovej Rusalke v inscenácii španielskej divadelnej skupiny La Fura dels Baus. V divadle Teatro Verdi v Terste sa v úlohe Mrs. Baggot podieľala na medzinárodnom uvedení Brittenovej opery Kominárik (2016).
Intenzívne sa venuje interpretácii starej hudby, pravidelne spolupracuje so súbormi, ako sú Collegium 1704, Czech Ensemble Baroque, Hof-musici a Ensemble Damian, v roku 2019 hosťovala na festivale Oude Muziek v Utrechte so súborom Ensemble Tourbillon. V zámockom barokovom divadle v Českom Krumlove vystúpila ako Timante (J. A. Hasse Demofoonte, 2019), za ktorého stvárnenie bola zaradená do širšej nominácie na Cenu Thalie 2020. Na Olomouckých barokových slávnostiach sa predstavila ako Gloria (2018) a Giove (K. Ditters von Dittersdorf Il Tribunale di Giove, 2019). Pre letnú stagiónu vo švédskej Vadstene naštudovala rolu Ascalaxe (G. P. Telemann Orfeo, 2019). Patrí k najväčším speváckym talentom svojej generácie. 

Predstavenia