Slávka Zámečníková

Slávka Zámečníková

Soprán

Mladá sopranistka Slávka Zámečníková zaznamenala raketový štart na svetové operné i koncertné pódia a momentálne patrí medzi najväčšie operné nádeje. Od Septembra 2020 je členkou stáleho ansámblu Viedenskej štátnej opery, kde sa s obrovským úspechom v prvej sezóne predstavila ako Norina (Don Pasquale), Frasquita (Carmen) a Poppea v premiére Monteverdiho opery L’incoronazione di Poppea pod taktovkou Pabla Heras-Casado a Concentus Musicus Wien. V nasledujúcej sezóne vo Viedni stvárnila Nanettu (Falstaff), Musettu (La Bohème), Sophie (Werther) a tiež sa predstavila v premiére ďalšej opery z Monteverdiho trilogie, L’Orfeo, kde stvárnila Euridice. Taktiež zaspievala sopránové sólo v dvoch baletných premiérach, Mahlerovej 4. symfónie a Haydnových Ročných dobách (Jahreszeiten). V budúcej sezóne ju vo Viedni čakajú tri debuty v rolách Micaely (Carmen), Adiny (L’elisir d’amore) a Marzeline (Fidelio). Budúcu sezónu tiež debutuje v Opéra national de Paris ako Musetta v La Bohème a v Théâtre des Champs-Elysées zaspieva sólo v Haydnovom Stvorení (Die Schöpfung). Taktiež sa predstaví v Slovenskom národnom divadle ako Pamina v Mozartovej Čarovnej flaute. V Berlínskej Staatsoper v sezóne 2021/2022 s velkým úspechom debutovala ako Donna Anna v premiére Donna Giovanniho pod dirigátom Daniela Barenboima a tiež sa tu už predstavila ako Nanetta (Falstaff) pod taktovkou Zubina Mehtu a Dircé v Cherubiniho opere Médée. Budúcu sezónu sa v Berlíne prvýkrát predstaví v role Poppei (L’incoronazione di Poppea). V Hessisches Staatstheater Wiesbaden doteraz spievala v dvoch nových Mozartových produkciách ako Ilia (Idomeneo) a Contessa (Le nozze di Figaro), oboje tiež vrámci Maifestspiele Wiesbaden. Ako držiteľka štipendia Liz Mohn Kultur- und Musikstiftung sa vrámci operného štúdia (2017-2019) v Berlínskej Staatsoper predstavila ako 1. Dáma (Die Zauberflöte), Miss Jessel (Turn of the Screw), Flora Bervoix (La Traviata), Stimme des Falken (Frau ohne Schatten) a Chasseresse (Hippolyte et Arice) pod taktovkou Simona Rattla.  Rovnako sa tohto roku opäť vrátila do Pražského Narodného divadla ako Sophie (Werther), kde s touto rolou debutovala už v sezóne 17/18.

Slávka Zámečníková vystúpila na mnohých medzinárodných operných a koncertných pódiách. Vrámci festivalu Pražská jar 2018 sa predstavila s Varšavskou filharmóniou v Mahlerovej 4. Symfónii, pod taktovkou Simona Rattle debutovala v Hamburgskej Elbphilharmonie a v Parížskej Filharmónii ako Chasseresse (Hippolyte et Aricie), vystúpila tiež na známych festivaloch ako napríklad Rheingau Musik Festival, Mecklenburg-Vorpommern Festspiele, na Opernom festivale Galiny Višnevskej v Soči, atď. Ako Sophie (Werther) sa predstavila vrámci Medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext 2018 aj v Slovenskom Národnom divadle.

Mladá sopranistka je laureátkou a absolútnou víťazkou viacerých významných medzinárodných súťaží. K aktuálnym úspechom sa radí jej výhra na renomovanej súťaži „Neue Stimmen 2019” v nemeckom Gütersloh, kde obsadila tretie mesto. Na svetoznámej medzinárodnej súťaži „Hans Gabor Belvedere“ vo Villachu sa takisto umiestnila na 3. mieste. Dve 2. miesta si odniesla z najväčšej medzinárodnej poľskej súťaže “Stanisław Moniuszko 2019” v Teatr Wielki – Opera Narodowa vo Varšave ako aj z prestížnej národnej nemeckej súťaže Bundeswettbewerb Gesang Berlin 2018. Víťazstvo si odniesla aj z Medzinárodnej súťaže Accademia Belcanto 2018 v rakúskom Grazi, kde jej k prvej cene bola udelená tiež Cena Hamburgskej Kammeroper a Cena festivalu Marie Callas v Sao Paole. V roku 2016 sa stala absolútnou víťazkou Medzinárodnej súťaže Antonína Dvořáka v Karlovych Varoch, kde získala taktiež Cenu Pražského národného divadla, Cenu festivalu Pražské jaro, Cenu Antonína Dvořáka III. a tiež Cenu Josefa Hercla za najlepšiu interpretáciu barokového diela. Prvenstvo si odniesla aj z Medzinárodnej súťaže M.Schneidera-Trnavského 2017 a z Medzinárodnej súťaže Iuventus Canti 2015. Na Viedenskej Medzinárodnej súťaži Otto Edelmann 2016 získala 3. Cenu, Cenu publika a Cenu Daegu Opera House v Kórei. V talianskom Portofíne sa stala finalistkou súťaže “Concorso lirico internationale di Portofino 2016“ a nositeľkou špeciálneho ocenenia Evy-Marie Wieser.

Slávka Zámečníková je absolventkou Konzervatória v Bratislave z triedy Mgr.art Boženy Ferancovej artD.. Magisterský diplom s vyznamenaním a diplom Konzertexamen získala na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíne u Anny Samuil. Zúčastnila sa majstrovských kurzov u svetoznámych pedagógov ako KS Anna Tomowa-Sintow, KS Brigitte Fassbaender, Luciana D’Intino, KS Francisco Araiza, Patricia McCaffrey, Neil Shicoff, Gregory Lamar, Deborah Polaski, Thomas Quasthoff, KS Julia Várady, Abby Furmansky a Wolfram Rieger.

Je tiež štipendistkou Junge Musiker Stiftung a Deutschlandstipendium.

Predstavenia