Tomaž Premzl

Tomaž Premzl

Slovinský svetelný dizajnér absolvoval štúdium multimediálnej tvorby na akadémii v Maribore. Od roku 1996 pôsobí ako hlavný osvetľovač a svetelný dizajnér v Slovinskom národnom divadle v Maribore.
Participoval na mnohých inscenáciách súčasných i klasických baletov ako Majster a Margaréta (ch. E. Clug.), Les Noces (ch. E. Clug), Labutie jazero (ch. V. Litvinov), Terror (ch. M. Urbanek), Sladko suite/Meeting Maribor (ch. D. Toulon), Paquita (ch. I. Olegova), Nychtameron (ch. S. Zurovac), Home (ch. G. Zmavc), Zlatý vek (ch. Z. Markovic), Hommage a Stravinsky (ch. E. Clug), Svätenie jari (ch. E. Clug), Faun (ch. E. Clug), Stabat mater (ch. E. Clug), Peer Gynt (ch. E. Clug), Nana's song's (ch. V. Turcu), Carmina Burana (ch. E. Clug), spolupracoval s filharmonickými orchestrami, na hudobných koncertoch a mnohých ďalších.
Ako člen inscenačného tímu choreografa Edwarda Cluga pracoval na mnohých prestížnych festivaloch ako Jacob's Pillow Dance Festival (USA), Hviezdy Bielych nocí v petrohradskom Mariinskom divadle, Festival of Firsts v americkom Pittsburghu, Arts Festival v Singapure, francúzskom festivale v Biarritzi, O Boticario di danza v Brazílii, tanečný festival v Tel Avive, Sintra Festival v Portugalsku, kanadskom Festival Des Arts de Saint-Sauveur, Medzinárodnom tanečnom festivale v Soule a v divadlách ako Štátna opera vo Viedni, v Lotyšskej národnej opere v Rige, Národnom divadle v Novosibirsku, milánskej La Scale a v Teatro Piccolo, Veľkom divadle v Moskve. Zúčastnil sa turné do Holandska, Talianska, Spojených štátov amerických a krajín bývalej Juhoslávie.
Pri príležitosti Dňa štátnosti Slovinska v roku 2014 participoval ako svetelný dizajnér na hlavných štátnych oslavách na Kongresovom námestí v Ľubľane.

Predstavenia