Radek Baborák

Radek Baborák

Hráč na lesný roh a dirigent Radek Baborák patrí medzi najvýraznejšie osobnosti svetovej hudobnej scény. Narodil sa v Pardubiciach do hudobníckej rodiny. V ôsmych rokoch začal študovať hru na lesný roh u profesora Karla Křenka. Pod jeho vedením sa stal absolútnym víťazom rozhlasovej súťaže Concertino Praga, získal 3. cenu na súťaži festivalu Pražské jaro, 1. miesto v interpretačnej súťaži súčasnej hudby a stal sa laureátom Grand Prix Unesco. Od roku 1990-1994 pokračoval v štúdiách na Pražskom konzervatóriu v triede profesora Bedřicha Tylšara. Počas štúdií zvíťazil na súťažiach v Ženeve (1993), Markneukirchene (1994), ARD v Mníchove (1994). Získal cenu Grammy Classic Award 1995 a cenu Dawidov. V osemnástich rokoch mu bolo ponúknuté miesto prvého hráča na lesný roh v Českej filharmónii, úplne výnimočne bez konkurzu, na ktorom zotrval dva roky. V rokoch 1996-2000 pôsobil ako sólohornista Mníchovských filharmonikov. V roku 2001 uzavrel exkluzívnu zmluvu s Bamberskými symfonikmi. Sólohornistom Berlínskej filharmónie bol v rokoch 2003-2010. Ako sólista s nimi vystúpil napr. so Simonom Rattlom a Ianom Bostridgeom (Britten - Serenáda pre tenor, lesný roh a sláčiky), v pražskom Stavovskom divadle s Danielom Barenboimom (Mozart: Koncert D dur) i v sále Berlínskej filharmónie (Schumann: Koncert pre štyri lesné rohy) s dirigentom Dmitriom Kitajenkom (Gliere: Koncert B dur).

Radek Baborák vystúpil ako sólista s orchestrami: Berlínska filharmónia, Mníchovská filharmónia, Orchester Bavorského rozhlasu, DSO Berlin, RSB Berlín, Bamberskí symfonici, Bachova akadémia Stuttgart, Berlínski barokoví sólisti, Radio France Lyon Orchestra, orchester Suisse Romande Ženeva, Petrohradská filharmónia, Moskovská filharmónia, Londýnsky kráľovský orchester, Tonkünstler orchester Viedeň, Mozarteum Salzburg, Komorný orchester Franza Liszta, Mito komorný orchester, Saito Kinen Memorial Orchestra, NHK Symphony Orchestra.

Významnou a dôležitou súčasťou hudobného života Radka Baboráka je komorná hudba. Založil a umelecky vedie súbory Baborák Ensemble v základnom obsadení lesný roh a sláčikové kvarteto, Český hornový zbor pokračujúci v 300-ročnej tradícii hry na lesný roh v Čechách a sláčikový súbor Pražskí komorní sólisti, pri zrode ktorého stál. Je členom Afflatus Quintet, s ktorým získal prvú cenu na súťaži ARD v Mníchove. Na recitáloch vystupuje v duu s klaviristkou Yoko Kukuchi, víťazkou Mozartovej súťaže v Salzburgu, s organistom Alešom Bártom a harfistkou Janou Bouškovou. Je členom súboru Berlín - Mníchov - Viedeň oktet, spolupracuje s Berlínskymi barokovými sólistami. Ako komorný hráč je pravidelne pozývaný k spolupráci so špičkovými hudobníkmi, medzi ktorých patria klaviristi Yefim Bronfmann, András Schiff, Rudolf Buchbinder, Gerhard Oppitz, huslisti Julian Rachlin, Janine Jansen, violončelista Julian Steckel, flautista Emmanuel Pahud, hobojisti Albrecht Mayer, Francois Leleux, speváci Ian Bostridge, Thomas Quasthoff, Waltraud Meier. Radek Baborák pôsobil ako docent v Bologni – Fondazione Arturo Toscanini, profesorsky hosťuje na University of Tokyo, Escola Superior de Musica Reina Sophia a vyučuje na HAMU v Prahe. Kurzy lesného rohu viedol v Nemecku, Švajčiarsku a v Česku.