Marco Guidarini

Marco Guidarini

Dirigent
Marco Guidarini, považovaný za jedného z najuznávanejších dirigentov svojej generácie, uviedol viac ako sedemdesiat operných titulov vrátane hlavných Mozartových a belkantových opier, všetkých hlavných Verdiho a Pucciniho majstrovských diel až po Bergovho Wozzecka a tiež viac ako dvesto symfonických diel. Prestížne hudobné vzdelanie spája s humanitnými a jazykovými štúdiami.
 
Hlboko ovplyvnený blízkosťou Claudia Abbada a Carla Mariu Giuliniho debutoval ako dirigentský asistent sira Johna Eliota Gardinera. Jeho umelecká kariéra ho rýchlo priviedla k dirigovaniu vo významných svetových divadlách: od Metropolitnej opery v New Yorku (Rigoletto) po milánsku La Scalu (Donizettiho Le Convenienze teatrali), od Opery v Sydney (Tosca, Čarovná flauta, Cosi fan tutte) po moskovské Veľké divadlo (Turandot) a Teatro Colón v Buenos Aires (Falstaff).
 
V rokoch 2001 až 2009 zastával pozíciu hudobného riaditeľa Symfonického orchestra v Nice, s ktorým vytvoril niekoľko hudobných cyklov od Beethovena po Brahmsa a Mahlera, s nadšením sa venoval francúzskemu repertoáru a absolvoval prestížne turné v Taliansku, Nemecku a Japonsku. Okrem toho je zakladateľom súboru Ensemble Apostrophe v Nice, ktorého cieľom je rozvíjať nový prístup k moderným hudobným jazykom, a už niekoľko rokov riadi Festival sakrálnej hudby.
 
Vincenzo Bellini, už desať rokov umelecký riaditeľ Concours International de Belcanto v Paríži, dostal cenu Charles Crox, Orphée d'or za nahrávku Pucciniho opery Le Villi s Orchestre Philarmonique de Radio France. Za jeho umeleckú činnosť ho francúzske ministerstvo kultúry vymenovalo za Rytiera umenia a literatúry a vláda Talianskej republiky mu udelila vyznamenanie Rytier Rádu hviezdy za kultúrne zásluhy. V roku 2018 získal aj titul Paul Harris Fellow ako medzinárodný veľvyslanec umenia a humanitárnej angažovanosti prostredníctvom hudby.
 
V jeho dlhoročnej činnosti má veľký význam jeho pozornosť venovaná novým generáciám umelcov, ako aj jeho didaktická činnosť v spolupráci s významnými medzinárodnými akadémiami od Conservatoire National Superieur de Musique v Paríži a Academia Placido Domingo vo Valencii až po Accademia della Scala.
 
Na svojom konte má množstvo nahrávok symfonického aj lyrického repertoáru pre významné medzinárodné vydavateľstvá ako Naxos a Deutsche Grammophone. Píše o hudbe a literatúre: jeho nedávne vydanie eseje Operasofia nadväzuje na úspech, ktorý dosiahla jeho zbierka malých Mozartových noviel Gulda in viaggio verso Praga, preložená aj do ruštiny.
 
Marco Guidarini je v súčasnosti hudobným riaditeľom Opery v Poznani v Poľsku.

Predstavenia