Boris Prýgl

Boris Prýgl

Bas

Basbarytonista Boris Prýgl patrí k najtalentovanejším mladým spevákom. Je úspešným absolventom operného štúdia Bavorskej štátnej opery v Mníchove, kde se predstavil ako Morales (Carmen), Ping (Turandot), Knieža Otakar (Čarostrelec), Lovec (Rusalka) aď. Umelecké záväzky v sezóne 2021/22 zahŕňajú postavy Guglielma (Così fan tutte) v Národnom divadle v Prahe a Dona Giovanniho v Slovenskom národnom divadle v Bratislave, koncert s Pretty Yende v Smetanovej sieni v Prahe, Dvořákovu Rusalku (postava: Hajný) s Českou filharmóniou pod taktovkou Semjona Byčkova, predvianočný recitál v Prahe aď.

Na svojom konte má niekoľko víťazstiev v speváckych súťažiach, vrátane titulu absolútneho víťaza Medzinárodnej speváckej súťaže Antonína Dvořáka v Karlových Varoch v roku 2015, z ktorej si odniesol tiež veľké množstvo mimoriadnych cien, vrátane Ceny Opery Národného divadla v Prahe a Ceny Medzinárodného hudobného festivalu Pražská jar. K jeho zahraničným úspechom patrí 2. miesto v Medzinárodnej súťaži Ferruccia Tagliaviniho v Rakúsku. V júli 2017 sa stal finalistom dvoch prestížnych medzinárodných speváckych súťaží: Belvedere a Operalia Plácida Dominga. V septembri 2019 získal Cenu riaditeľa Viedenskej štátnej opery Dominiqua Meyera v súťaži Stella Maris International Vocal Competition.

Boris Prýgl študoval spev u Zlatice Livorovej a absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave v triede Petra Mikuláša. Prvé javiskové skúsenosti získal v Slovenskom národnom divadle v Bratislave ako Leporello (Don Giovanni), Don Basilio (Barbier zo Sevilly), Don Fernando (Fidelio), Pietro (Simon Boccanegra), Brander (Faustovo prekliatie) a v titulnej úlohe v Paisiellovej opere Kráľ Teodor v Benátkach. V máji 2017 vystúpil na recitáli na MHF Pražská jar a ujal se úlohy Vychovávateľa v českej premiére Rossiniho opery Gróf Ory v Národnom divadle Brno. V rokoch 2017–2019 bol členom operného štúdia Bavorskej štátnej opery v Mníchove. 

Predstavenia