Lea Fekete

Lea Fekete

slovenská výtvarníčka a módna návrharka.

 

Po ukončení štúdia na Stavebnej fakulte SVŠT sa začala venovať výlučne tvorbe textilného umenia. Svoju tvorbu postupne rozšírila o dizajn šperkov a doplnkov, interiérový dizajn, ale aj tvorbu kostýmov pre film a divadlo. Vo všetkých výtvarných oblastiach zaznamenala výnimočné výsledky s množstvom cien a ocenení. Je jedna z dominantných postáv slovenskej „vysokej módy“. Spolupráca s Danielom Brunovským a Adou Krnáčovou vyústila do založenia tvorivého zoskupenia SET '88. 
Od roku 1990 pravidelne vystavuje svoje práce a zúčastňuje sa na módnych prehliadkach doma aj v zahraničí, predovšetkým v Českej republike, kde je stálou členkou Módnej akadémie. 
Ako odevná dizajnérka sa v deväťdesiatych rokoch presadila svojou originalitou a jedinečnosťou. Na módnych veľtrhoch v Brne, Monaku a Düsseldorfe získala viacero cien. Svoju tvorbu predstavila na samostatných módnych prehliadkach doma aj v zahraničí. Významným obdobím bola od roku 2000 spolupráca s ÚĽUV, pre ktoré vytvorila originálnu kolekciu. Tvorba a dizajn autorských šperkov ju posunuli do používania netextilných materiálov ako striebro a drahé kamene. Okrem vlastných originálov navrhla špeciálnu edíciu šperkov a dizajn interiérových textílií pre Chateau Herálec (2010).
Už vyše desaťročie sa venuje tvorbe textilných obrazov, ktoré nesú jej vlastný osobitý rukopis. Obrazy vystavovala v galériách na mnohých samostatných a spoločných výstavách. V roku 2011 bola ocenená kultúrnou asociáciou Lybra so sídlom v Ríme, za inovatívnu techniku, kreativitu a nadčasovosť. Bola spoluzakladateľkou a prezidentkou Trienále Textilu (2006-2012).
Od deväťdesiatych rokov pôsobí ako výtvarníčka aj v oblasti filmu a divadla. Je autorkou kostýmov do troch filmov režisérky Evy Borušovičovej - Modré z neba (1996), Amálka, ja sa zbláznim (1998), Vadí nevadí (1999). V rámci divadelnej scény spolupracovala s choreografom Jozefom Dolinským na inscenáciách Prianie (Balet SND, 2000), Salome (Štátna opera Banská Bystrica, 2002) a Tango pre dvoch (Štátna opera Banská Bystrica, 2002). Je autorkou kostýmov do oceňovanej inscenácie divadla Elledanse Canto Hondov choreografii Šárky Ondrišovej ( 2009). Spolupracovala s poprednými režisérmi – Romanom Polákom na muzikáli Osem žien v réžii Romana Poláka (Nová Scéna, 2004) a Soňou Ferancovou na inscenácii Ver(ej)ný milenec(Malá Scéna, 2015) 
www.leafekete.com