Nina Poláková

Nina Poláková

Riaditeľka Baletu SND
Adresa: Adresa: Pribinova 17, 819 01 Bratislava
Absolvovala Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej v Bratislave pod vedením Kláry Škodovej a Rafaela Avnikjana. Ešte počas štúdia sa stala sólistkou Baletu SND, kde pred absolutóriom a neskôr aj po ňom stvárňovala hlavné postavy v baletoch Bajadéra, Giselle, Korzár, Labutie jazero a Spartakus.
 
Od roku 2005 pôsobila v Štátnom balete vo Viedni, od roku 2011 na poste vedúcej sólistky. Predstavila sa v hlavných postavách celovečerných diel klasického i neoklasického repertoáru, akými sú Bajadéra, Carmen, Don Quijote, Giselle, Giselle Rouge, Korzár, La Sylphide, Labutie jazero, Luskáčik, Manon, Marguerite a Armand, Mayerling, Onegin, Pavilón Armidy, Peer Gynt, Raymonda, Romeo a Júlia, Snehová kráľovná, Spiaca krásavica a iné.
 
Tancovala hlavné roly v ikonických dielach legendárnych svetových choreografov, ako je Rudolf Nurejev, John Neumeier, Manuel Legris, John Cranko, sir Kenneth MacMillan, Vladimír Malakhov, George Balanchine, Serge Lifar, Jerome Robbins, Hans van Manen, Twyla Tharp, Jiří Kylián, William Forsythe, Michael Corder, Gyula Harangozó, Christopher Wheeldon, sir Frederick Ashton, Mauro Bigonzetti, Edwaard Liang, Patrick de Bana, Pierre Lacotte, Boris Eifman, Jorma Elo, Nils Christe, David Dawson, Edward Clug, Liam Scarlett a mnohých ďalších. Svoje interpretačné umenie prezentovala na významných svetových baletných scénach.
 
Bola jednou z mála slovenských tanečníc, ktoré získali ocenenie na medzinárodných baletných súťažiach. K tým najvýznamnejším patrí: 1. cena a Grand Prix na Medzinárodnej baletnej súťaži v Brne (2000), Cena Philip Morris Flower Award pre najlepšieho tanečného umelca roku 2004, Cena Baletného klubu Viedenskej štátnej opery 2008, Medaila predsedu Trnavského samosprávneho kraja 2014, Ocenenie ministra zahraničných vecí SR – Vyslanec dobrej vôle – Goodwill Envoy (2018).
V roku 2020 získala Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky za umelecké majstrovstvo v oblasti klasického i moderného baletu a výnimočnú reprezentáciu slovenského baletného umenia v zahraničí.
 
Pre tanečníkov Viedenského štátneho Baletu vytvorila svoju prvú choreografiu Daneben (Vedľa) a pre Balet SND choreografiu Thais.
 
Vo februári 2021 sa stala umeleckou riaditeľkou Baletu SND a od februára 2022 pôsobí na pozícii riaditeľky Baletu SND.
 
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová ju 14. januára 2024 ocenila štátnym vyznamenaním Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti klasického tanca.

Predstavenia