Ján Minárik

Ján Minárik

Po všetkých zdravotných ťažkostiach v detstve som prišiel na fakt, že čím viac sa vedome hýbem, tým viac sa cítim lepšie. Som hyperaktívny, úprimný, milujem výzvy, píšem básne, nemám rád, keď sa niekto hrbí a ak ma niekde neviete nájsť, stačí sa pozrieť na najvyššie miesto kam sa dá vyliezť.

Narodil som sa v Trenčíne do milujúcej no neumeleckej rodiny a teda moja cesta bola neštandardná. Prvý kontakt s tancom prišiel v podobe krúžku folklóru v predškolskom veku odkiaľ som zo dňa na deň, v šiestich rokoch prestúpil na Breaking ( komerčne Break Dance). Zapáčil sa mi svet na rukách a čoskoro som sa stal maskotom už zaniknutej tanečnej skupiny South Side Crew. Nasledujúce roky som doslova vyrastal na pódiach a prešiel som si rôznymi tanečnými zoskupeniami či tanečnými štýlmi.

Hovorí sa že s jedlom rastie chuť, a ja som toho veľkým príkladom. Pohyb mi pomáhal aby mi bolo lepšie a mne sa chcelo byť ešte lepšie. Začal som sa zaujímať o ľudské telo a jeho funkčnosť. Tu mi do života prišli dve skupiny pohybových nadšencov Streetoworkoutové zoskupenie  Workout Fanatics a akrobatické zoskupenie Freerun Slovakia, neskôr Born to Trick, vďaka ktorým som sa aktívne začal venovať kalistenike a parkúru.

V tom istom období som začal vo všetkých disciplínach súťažiť, postupne zo Slovenských národných súťaží až po svetové medzinárodné. Medzi moje úspechy patria napríklad viacnásobný Titul Slovenský majster v tanečných sólo choreografiách v rôznych kategóriách, majster Československa v Streetworkoute, majster sveta v A kategórií Breaking sólo a mnoho ďalších.

Umelecké vzdelanie nemám žiadne, no cestu k umeniu som si našiel aj tak. Zlom medzi športovcom a umelcom u mňa nastal v roku 2015, kedy sme začali cestovať po svete s ľadovou show Máša a medveď na ľade, kde som stvárnil postavu akrobatickej pandy. Choreografom tejto inscenácie bol Lacko Cmorej, ktorý ma pozval ako tanečníka – akrobata do muzikálu The Cats v Divadle Nová Scéna. V tomto divadle aktuálne účinkujem v predstavení Cyrano z predmestia a pripravujeme nový titul Bodyguards.

Ako parkúrista som neskôr účinkoval aj v Opere SND, kde akrobati nahradili baletných tanečníkov v Rozprávke o šťastnom koncirežiséra Svetozára Sprušanského.

V roku 2021 som odprémieroval svoju prvú hlavnú rolu pod vedením Jozefa Vlka a Stanislavy Vlčekovej v Debris Company pod názvom Hunger a aktuálne pripravujeme v Opere SND novú inscenáciu opernej rozprávky Čert a Káča od Antonína Dvořáka v réžii Zuzany Fischer.

Okrem divadelných dosiek ma veľmi baví aj kaskadérstvo či trénovanie ľudí. Ako stuntman som účinkoval v reklamách, ale stihol som si zahrať aj v prvom slovenskom tanečnom filme  Backstage. Niekoľko rokov som trénerom parkúru, tanca a tiež obrátených polôh, stabilizácií a kompenzačných cvičení pre správne fungovanie ľudského tela.

Predstavenia