Petr Nekoranec

Petr Nekoranec

Tenor

Petr Nekoranec študoval spev na Konzervatóriu Pardubice u Jarmily Chaloupkové. V súčasnosti pracuje tiež s italským tenoristom a pedagógom Antoniom Carangelom.

Je laureátom celého radu súťaží doma i v zahraničí. Na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch získal v roku 2013 druhú cenu v kategórii Junior – a je držiteľom celého radu ďalších cien vrátane Ceny Medzinárodného hudobného festivalu Pražská jar. V júli 2014 vo Viedni zvíťazil na prvom ročníku Medzinárodnej speváckej súťaže Ljuby Welitsch a v septembri 2014 obsadil druhé miesto na jednej z najnáročnejších speváckych súťaží – Concours international de chant vo francúzskom Toulouse. V auguste 2015 sa prebojoval do semifinále významnej Speváckej súťaže kráľovnej Sonje v Osle. V januári 2017 sa stal absolútnym víťazom Medzinárodnej súťaže Francesca Viñasa, konanej v Gran teatre del Liceu v Barcelone, kde získal aj Cenu Placida Dominga.

V rokoch 2014 – 2016 bol členom Bavorskej štátnej opery v Mníchove a jej operného štúdia, kde vytvoril rad postáv vrátane titulných úloh v Rossiniho opere Gróf Ory a v Brittenovom diele Albert Herring. Za poslednú menovanú postavu mu 28. 11. 2016 v Mníchove udelili Bavorskú umeleckú cenu.

V rokoch 2016 – 2018 bol frekventantom Lindermannovho programu v Metropolitnej opere New York ako prvý Čech, ktorého do tohto významného dvojročného projektu prijali. V januári 2018 prevzal ďalšiu prestížnu cenu – Classic Prague Award v kategórii Talent roka 2017.

Tenorista Petr Nekoranec je jednou z najvýraznejších osobností nastupujúcej speváckej generácie v Českej republike. Od septembra roku 2018 je sólistom Opery Stuttgart, kde interpretuje tri veľké úlohy: Rossiniho Grófa Almavivu (Barbier zo Sevilly) a Ramira (Popoluška) – a Donizettiho Ernesta (Don Pasquale). Na jeseň 2019 vydal Supraphon jeho profilový album French Arias, ktorý Petr Nekoranec nahral spolu s Českou filharmóniou pod taktovkou Christophera Franklina.