Elisabeth Stöppler

Elisabeth Stöppler

Elisabeth Stöppler pochádza z nemeckého Hannoveru. Študovala hru na klavíri v Hannoveri, herectvo v Ríme a hudobnú divadelnú réžiu v Hamburgu. V rokoch 2011 až 2013 získala štipendium od Akadémie múzických umení dnes (nadácia Deutsche Bank).
 
Od roku 2003 uviedla režisérka, ktorá sa cíti zvlášť zaviazaná súčasnému hudobnému divadlu, množstvo svetových premiér, okrem iného v operných domoch v Hamburgu a Berlíne, Národnom divadle Weimar, vo Frankfurtskej opere, v Semperoper v Drážďanoch, Opere Graz, Hanoverskej štátnej opere, Opere na Rýne v Düsseldorfe, ako aj na Bregenzer Festspielen a Ruhrtriennale.
 
Elisabeth Stöppler bola v rokoch 2014 až 2021 internou režisérkou v Štátnom divadle Mainz, kde popri početných inscenáciách klasického operného repertoáru realizovala hlavne diela 20. a 21. storočia.
 
Pravidelne vyučuje aj operný spev a réžiu na Vysokej škole múzických a divadelných umení v Hamburgu.
 
Elisabeth Stöppler je víťazkou Ceny Götza Friedricha, NRW-Förderpreises, ako aj medzinárodne uznávanej divadelnej ceny DER FAUST, ktorá bola v roku 2019 udelená jej inscenácii Götterdämmerung od Richarda Wagnera.