Brenda Rae

Brenda Rae

Soprán

Brenda Rae neustále pracuje s eklektickým portfóliom náročných hlavných postáv a svojou „fascinujúcou javiskovou prezentáciou a krištáľovo čistým hlasom" (New York Classical Review, 2022) si získava divácku priazeň na popredných svetových scénach.

V nadchádzajúcej sezóne sa Brenda Rae vráti do Bavorskej štátnej opery v titulnej postave novej inscenácie opery Semele od Clausa Gutha pod taktovkou Stefana Montanariho a do Opernhaus v Zürichu sa vráti v úlohe Maïmy v novej inscenácii Offenbachovho Barkoufa od Maxa Hoppa a s dirigentom Jérémiem Rhorerom. V Paríži sa Brenda opäť objaví v Opéra Bastille, a to v dvoch inscenáciách, ako Lucia di Lammermoor pod digirentským vedením Aziza Šochakimova a ako Ofélia v Hamletovi Ambroisa Thomasa s dirigentom Thomasom Hengelbrockom. Na scénu viedenskej Štátnej opery sa vracia ako Kráľovná noci (Čarovná flauta) pod taktovkou Betranda de Billyho a ako Norina (Don Pasquale) s dirigentom Francescom Lanzillottom.

Ako bývalá členka súboru Opery vo Frankfurte nad Mohanom odohrala Brenda Rae pôsobivý repertoár vrátane Elvíry (Puritáni), Violetty (La traviata), Lucie di Lammermoor, Konstanze (Únos zo serailu), Aminy (Námesačná), Zdenky (Arabella), Gildy (Rigoletto) a Zerbinetty (Ariadna na Naxe), ktorá sa odvtedy stala jednou z jej najslávnejších úloh a debutovala ňou na operných javiskách v Berlíne, Hamburgu a Mníchove. Rae debutovala v Anglickej národnej opere ako Bergova Lulu v inscenácii Williama Kentridgea, v Opéra national de Paris ako Anne Trulove (Osud zhýralca) a na festivale v Glyndebourne ako Armida (Rinaldo), ktorá bola súčasťou BBC Proms a vyšla na DVD vydavateľstva Opus Arte. V ostatných sezónach debutovala postupne v Royal Opera House, Covent Garden a na Salzburskom festivale ako Kráľovná noci. Jej návrat do Teatro Real Madrid v titulnej role novej inscenácie Partenope Christophera Aldena pod taktovkou Ivora Boltona kritika veľmi ocenila.

Brenda Rae debutovala na americkej opernej scéne v roku 2013 na festivale Santa Fe Opera ako Violetta a odvtedy sa tam vrátila ako Norina (Don Pasquale), Mme Vladimirescu aj Mme Herz (Impresário), Cunegonde (Candide) a Lucia. Pokračujúca spolupráca s Harrym Bicketom jej priniesla debut v Lyric Opera of Chicago v úlohe Ginevry (Ariodante) a vystúpenia v úlohe Händelovej Semely na turné s The English Concert v Londýne, Paríži a New Yorku. V minulej sezóne sa Brenda vrátila do Metropolitnej opery ako Zerbinetta (Ariadna na Naxe) pod taktovkou Mareka Janowského a ako Ofélia (Hamlet Bretta Deana) pod digirentským vedením Nicholasa Cartera a jej výkon ocenila aj medzinárodná tlač.

Ako skúsená recitálová speváčka je pravidelným hosťom Wigmore Hall v Londýne a slávnych Schubertiád vo Schwarzenbergu, kam sa vracia aj v rámci ich ročníka 2022. Brenda Rae sa objavila na viacerých nahrávkach opier Víly a Ariadna na Naxe (obe na Oehms Classics), Milhaudovej Aischylovej Oresteie (Naxos; nominácia na cenu Grammy), Malého neba Lowella Liebermanna (Albany Records) a Offenbachovho Fantasia, ktoré vydala spoločnosťou Opera Rara. Najbližšie vydá sólový album venovaný Straussovi a Schubertovi v sprievode Jonathana Wareho.