Jordi Roig

Jordi Roig

Rodák zo španielskeho mesta Lleida sa pod vplyvom otca, ktorý bol známy tvorbou výtvarných návrhov k baletom, začal už v ranom veku venovať výtvarnému umeniu. Neskôr na divadelnom inštitúte v Barcelone študoval divadelné umenia, bábkoherectvo a tanec. Začiatkom roku 1987 ukončil svoju tanečnú kariéru, aby sa mohol venovať kostýmovému a scénickému dizajnu. V tom istom roku ho Asociácia tanečných umelcov a sochárov pozvala vystavovať na IV. Bienále do Paríža. Pri ďalších štúdiách sa zoznámil s renomovaným dizajnérom Eziom Frigeriom. V súčasnosti patrí k najvyhľadávanejším javiskovým dizajnérom Európy v oblasti inscenovania klasických baletov.
 
Z množstva baletných inscenácií, ku ktorým navrhol scénu a kostýmy, je potrebné spomenúť Nurejevovo Labutie jazero, balety Vladimira Malakhova Bajadéra, Maškarný bál, La Peri, Labutie jazero a Heinza Spoerliho Coppélia, Les Indes Galantes, Don Quijote a mnoho ďalších.
 
Spolupracoval s choreografmi a režisérmi ako Rudolf Nurejev, Marcia Haydée, Vladimir Malakhov, Heinz Spoerli, Manuel Legris, Victor Ullate, Renato Zanella, Terence Kohler, Edward Clug a mnohými ďalšími, so súbormi a divadlami ako Stuttgarter Ballett, Wiener Staatsoper, Wiener Philarmoniker, Semperoper Dresden, Les Ballets de Monte-Carlo, Introdans, Deutsche Oper Berlin, Ballett Zürich, Staatsoper unter den Linden Berlin, Bayerisches Staatsballett, Staatstheater Karlsruhe, Teatre Nacional de Catalunya, Finnish National Ballet, Hong Kong Ballet, Teatre lliure, Les Grands Ballets Canadiens de Montréal, Staatstheater Nürnberg.