SND vyjadruje podporu Alexandre Kusej

Slovenské národné divadlo prijalo s mimoriadnou nevôľou správu o odvolaní generálnej riaditeľky SNG Alexandry Kusej. Útok vedenia rezortu na erbové kultúrne inštitúcie sa nedá vnímať inak ako mocenský zásah do slobody tvorby a slobody slova.
 
Alexandra Kusá dosiahla na poste generálnej riaditeľky SNG nespochybniteľné manažérske a odborné výsledky, za ktoré bola mnohonásobne ocenená. Pod jej vedením bola úspešne dokončená rekonštrukcia budovy SNG, v rámci svojich rozpočtových možností vytvorila niekoľko mimoriadnych výstav, ktoré mapovali zásadné dejinné udalosti cez diela našich najvýznamnejších výtvarníkov. Slovenská národná galéria je špičková umelecká inštitúcia a zásadným pilierom kultúry na Slovensku. Ako prvá doviedla edukačné a sprievodné programy na európsku úroveň a nastavila komunikáciu s verejnosťou, aká dovtedy na Slovensku nemala obdoby.
 
Odvolávanie osobnosti akou je Alexandra Kusá je stratou pre celú umeleckú obec a krajinu ako takú. Vyjadrujeme podporu Alexandre Kusej, ako aj všetkým kolegom z galérie.
Ďakujeme za všetko.