Hommage à Pavol Mikulík

Hommage à Pavol Mikulík

činohra

V roku 2024 si pripomenieme osemdesiate výročie narodenia Pavla Mikulíka, charizmatického herca a nezlomnej ľudskej osobnosti.

nová budova SND, Modrý salón
24. 1. 2024 17:30 h - 18:30 h
Bratia Peter a Pavol Mikulíkovci v úvode šesťdesiatych rokov absolvovali Vysokú školu múzických umení. Kým Peter v roku 1963 úspešne ukončil štúdium réžie a okamžite nastúpil do činohry SND, kde sa rýchlo vyprofiloval na čelnú osobnosť nastupujúcej generácie, tak Pavol o dva roky neskôr získal diplom z odboru herectva. Krátko pôsobil aj v činohre SND, ale v roku 1968 sa stal jednou zo zakladajúcich osobností generačne a názorovo spriazneného štúdiového Divadla na korze, ktoré sa stalo oázou umeleckej slobody v neslobodnej krajine. Po násilnom zrušení divadla na začiatku sedemdesiatych rokov s časťou kolegov prešiel do angažmánu činohry Novej scény. Vďaka nenútenosti výrazu, intelektuálnemu nadhľadu a schopnosti jemnej psychologickej kresby sa už krátko po nástupe stretával s náročnými dramatickými výzvami akými boli Tuzenbach v Čechovových Troch sestrách (1972) či Buenco v Goetheho Clavijovi (1976) a neskôr s Wurmom v Schillerových Úkladoch a láske (1981) alebo titulným Čechovovým Ivanovom (1981). Jeho angažovanie do činohry SND bolo teda logickým vyústením jeho vzostupnej hereckej dráhy. Mikulík nastúpil na prvú scénu v roku 1983, v období, keď definitívne dozrel k pozícii všestranného charakterového herca. V SND sa stal predstaviteľom malých mužov veľkých osudov, na prvý pohľad nenápadných stvorení, ktorí pod maskou všednosti a dôstojnosti ukrývajú vášnivé citové pnutie. Takými boli jeho Matej Bel v Solovičovom Zvone bez veže (1984), Kreón v Euripidovej Médeii (1985), Vojvoda z Buckinghamu v Shakespearovom Richardovi III. (1987), Charley v Millerovej Smrti obchodného cestujúceho (1991) či Casti-Piani vo Wedekindovej Lulu (1993).
 
Majstrovstvo Pavla Mikulíka si pripomenieme niekdajším diváckym hitom z Malej scény SND, inscenáciou konverzačnej a témou pikantnej komédie Petra Karvaša Zadný vchod čiže rozkoše v utorok po polnoci z roku 1989 v réžii Pavla Haspru. Okrem Mikulíka v nej účinkujú aj ďalšie legendy slovenského herectva – Soňa Valentová, Karol Machata, Zdena Studenková, Dušan Jamrich, Jozef Vajda a Monika Radvániová.
 
Večerom bude sprevádzať teatrológ Karol Mišovic z Ústavu divadelnej a filmovej vedy SAV.

Poznámka

VOĽNÝ VSTUP