Bál

Božena Slančíková-TimravaDaniel Majling

Bál

činohra

Dramatizácia próz skvelej pozorovateľky drsných ľudských osudov

nová budova SND, Sála činohry

Plán predstavení

Utorok 14. 5. 2024
19:00 h 22:00 h
Vypredané

Najinteligentnejšia žena je priťahovaná k tomu najväčšiemu gaunerovi. Vie, že je to sebazničujúca vášeň, ale... Šťastne vydatú ženu prepadne zhnusenie zo života. Vie, že na to nemá objektívny dôvod, ale... Po rokoch sa všetky rany manželstva z kompromisu zahojili, ale... Priamo pred našimi očami sa v reálnom čase zábavy odohrávajú príbehy všetkých tých „ale“, ktoré dramatizujú naše životy. Timrava je fenomén. Tam, kde iní spisovatelia jej doby nedokázali opustiť medze úsmevných fejtónov, ona ponúka hlboký pohľad do komplikovaného vnútra človeka. Zároveň však málokto dokázal opísať ľudské osudy s takým nadhľadom, humorom a s takou sebairóniou ako ona. V jej pestrom svete sa mieša groteskná škaredosť s prostou malebnosťou; najhlbšie zúfalstvo sa odohráva na pozadí pokojnej idyly; živočíšnosť sa náhle zmocňuje tých najduchovnejších a tí najzverskejší sú neočakávane prežiarení lúčom ľudskosti. Timrava je nielen skvelá pozorovateľka drsného ľudského údelu a nemilosrdná portrétistka pokrivených ľudských charakterov, ale je aj neúnavným hľadačom nesentimentálneho dobra v človeku.

Divákom s dýchacími problémami alebo hypersenzitívnym divákom, ktorí by mohli mať zdravotné ťažkosti, odporúčame zvoliť si sedenie vo vyšších radoch.

Inscenácia obsahuje expresívne výrazy.

Dĺžka predstavenia: 3 hodiny s prestávkou

Premiéra: 7. 11. 2014

Chcete aj vy byť medzi prvými, ktorí vedia, čo sa deje v SND?

 

 

 

Inscenačný tím

Obsadenie

Milan, farár Alexander Bárta
Michal, jeho brat Ľuboš Kostelný
ANNA, jeho žena Diana Mórová
Žovkin Jozef Vajda
Kata, jeho žena Zdena Studenková (ako hosť)
Važecký Daniel Fischer (ako hosť)
Adam Branislav Matuščin (ako hosť)
Eva Kamila Magálová (ako hosť)
Júlia Monika Szabó (ako hosť)
Paula Monika Šagátová (ako hosť) Barbora Palčíková (ako hosť)
Kamila Mária Schumerová (ako hosť)
Vilo Tomáš Stopa (ako hosť)
Hermína Michaela Trokanová (poslucháč VŠMU) Lenka Fecková (poslucháč VŠMU) Laura Jankurová (poslucháč VŠMU)
Komparz - Čašníčky Viktória Petrášová (ako hosť) Romana Ondrejkovičová (ako hosť) Laura Jankurová (poslucháč VŠMU) Viktória Jurištová (poslucháč VŠMU) Veronika Meszárosová (poslucháč VŠMU) Emily Drobňáková (poslucháč VŠMU) Katarína Krajčovičová (poslucháč VŠMU)
Komparz - Čašníci Oliver Asztalos (poslucháč VŠMU) David Kakaš (poslucháč VŠMU) Barnabás Balla (poslucháč VŠMU) Bence Hégli (poslucháč VŠMU) Adam Jančina (ako hosť)